De Schippersbeurs
Kousenbeurs of schippersbeurs worden al sinds begin 1800 beschreven door diverse bronnen. De namen zijn bekend door dat de beurs een vorm van een "krukezak" (een speciale vorm van een recht gebreide sok zonder hiel ) en doordat de vissers deze beurzen knoopten , breiden en of haakten van katoen en vissersgaren).
Ze zijn tussen de 25 cm en 40cm lang met in het midden een opening en twee brede ringen. Als je wat geld had dan werden deze ringen van zilver gemaakt anders van koper of ijzer. In de ene kant werd het grote geld bewaard en in de andere kant de kleine geldstukken.
In de tijd van Lodewijk Napoleon werden er ook beurzen gehaakt en in sprang (een weef / vlecht techniek) voor de soldaten. In 1809 is er een gravure waar de koning een blindenschool bezoekt waar onder meer deze beurzen werden gemaakt.
Er werden ook luxere beurzen geknoopt en geweven van mooiere materialen, zoals van zijde of met kralenbreiwerk.
Deze beide beurzen zijn gehaakt één met vissersgaren en één met ongebleekte katoen. De kleinste is geheel opgebouwd uit vasten en de grotere , eerste toer vaste tweede toer een stokje , daarna de toeren herhalen tot ongeveer een lengte van minimaal 25 cm wordt bereikt. De beurs sluiten met een opening van 8 cm in het midden. Twee redelijk brede platte ringen aan schuiven en de beurs is klaar voor gebruik.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten