Pagina's

vrijdag 10 mei 2013

De zwarte tulp


DE ZWARTE TULP (naar roman van Alexandre Dumas)The black tulip

Na twee maal  een onderwerp te hebben gemaakt naar aanleiding van een verhaal of film heb ik de smaak te pakken.Eerst de dood van Guinevere en daarna voor de Dickensweek te Deventer "De verjaardag van Miss Havisham". Nu heb ik een  een zwarte tulp gemaakt naar het boek van Alexandre Dumas.  Ik heb de tulp gemaakt in de techniek faux emaille  Een techniek  van ijzerdraad frame bewerken  met een vulmiddel en emaille poeder; bakken en daarna afwerken met een blanke lak. De bol is een bolletje  beplakt met  bruin crêpepapier. 

Het verhaal achter de zwarte tulp speelt zich af in de gouden eeuw en verhaalt over een dramatische periode in de Nederlandse geschiedenis. Sinds de 16e eeuw dat de tulp uit Turkije werd meegenomen naar ons land en daar  uitgroeide tot een symbool van macht en rijkdom. Men probeerde steeds mooiere kleuren endedevormen te produceren.Op de achtergrond in de tijdlijn van  de gebroeders de Witt (raadspensionarissen) is er een wedstrijd uitgeschreven wie de zwarte tulp ( een Utopie)  als eerste kweekt kan een bedrag winnen van 100.000 gulden. Kweker van Baerle  is de hoofdfiguur .Een geschiedenis met vele intriges, gevangenschap en ook liefde. Het verhaal heeft een voorspoedig einde. Iets wat in de tijd van de schrijver Alexander Dumas niet vaak gebeurde! Het is nu nog steeds een aanrader om te lezen  .
Over de schrijver: Alexander Dumas werd geboren in 1802 in Villiers Cotterêts in Frankrijk.Afstammend van een Frans Generaal die diende in een  Franse kolonie San Domingo (nu Haïtie) .De generaal trouwde daar een donkere slavin en daar kregen zowel de vader als de kleinzoon te maken met het zijn van gekleurd bloed. Mulatten (negre) werden deze mensen genoemd. in een tijd dat er nog slavernij heerste een nadeel om je te ontplooien. Alexandre was een pientere jongen die zich ontwikkelde als toneel en roman schrijver. Bekende verhalen zoals De drie musketiers, De graaf van Monte Christo en de man met het ijzeren masker zijn klassiekers die nog gelezen worden en meerdere malen zijn verfilmd. La Tulipe Noir schreef  in een latere periode. Markant is dat hij zoveel verdiende met zijn boeken dat hij een kasteel liet bouwen buiten Parijs dat hij Monte Christo noemde. Het is nu nog te bezoeken. Alexandre Dumas stierf in 1870 in Puys( nabij Dieppe).    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten